نخستین نشست از سلسله نشستهای بررسی وضعیت زنان در ایران و جهان که با همکاری رایزنی فرهنگی ایران در تونس برگزار شد، فرصتی فراهم کرد تا اندیشمندان دو کشور دیدگاهها و نظرات خود را در مورد تحولات عصری زنان و خانواده بیان کنند.
به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، با همکاری رایزنی فرهنگی ایران در تونس و پژوهشکده زنان دانشگاه الزهرا(س)، نخستین نشست از سلسله نشستهای «بررسی وضعیت زنان در ایران و جهان با محوریت حقوق زن و خانواده» با عنوان «بررسی تطبیقی تحولات عصری زنان و خانواده در ایران و تونس» با سخنرانی جمعی از اساتید دانشگاه، قضات، مدیران مؤسسات فرهنگی و فعالان حوزه زنان برگزار شد.
در ابتدای این برنامه، خانم بتول مشکین فام، مدیر پژوهشکده زنان دانشگاه الزهرا(س) که ریاست این نشست را نیز بر عهده داشت، گزارشی از روند و اهدف برگزاری نشست را ارائه کرد.
میثم فراهانی، رایزن فرهنگی ایران در سخنانی، تلاشهای انجام شده برای تبیین جایگاه زنان در جامعه را ستودنی توصیف و استقبال مؤسسات، مراکز و شخصیتهای علمی تونس از برگزاری این برنامه را مهم ارزیابی کرد.
وی افزود: این امر، نشان دهنده سطح روابط فرهنگی مطلوب بین دو کشور ایران و جمهوری تونس است که امید آن میرود با تقویت برنامههای علمی و تبادل تجربیات در زمینههای مختلف خصوصا موضوع زنان و خانواده در جامعه، بتوانیم گامهای مؤثری را برای تقویت هرچه بیشتر روابط برداریم.
فراهانی همچنین به نقش بارز توافقنامههای منعقد شده بین دو کشور اشاره کرد و آن را در گسترش روابط بین دانشگاههای ایران و تونس مؤثر و نیز زمینهای برای شناخت پژوهشگران و نخبگان دانشگاهی دو کشور از فرصتها و امکانات یکدیگر به منظور توسعه همکاریهای علمی و دانشگاهی ارزیابی کرد.
رایزن فرهنگی کشورمان در تونس به سابقه تاریخی روابط فرهنگی میان ایران و تونس که قریب به 50 سال از عمر آن میگذرد، اشاره کرد و گفت: مهمترین ابعاد این همکاریها به طور خاص در توافقنامههای علمی و دانشگاهی و همکاری میان مراکز علمی و پژوهشی متجلی شده است.

وی به جایگاه زنان در جمهوری اسلامی ایران اشاره کرد و افزود: پس از پیروزی انقلاب اسلامی، زنان از آزادی و جایگاهی والا در جامعه برخوردار شدند، ضمن اینکه بر اساس قانون اساسی تونس، زنان این کشور نیز از قدرت والایی در تأثیرگذاری بر زندگی اجتماعی و سیاسی برخوردارند.
فراهانی به تلاش گسترده برای همکاری در جهت ایجاد فضایی گستردهتر به منظور آشنایی اساتید دانشگاهها و مراکز پژوهشی از وضعیت زنان دو کشور تأکید کرد.
نقش زن در حفظ و پاسداشت میراث در موزه ملی باردو
خانم فاطمه نایت ایگل، پژوهشگر تاریخ و آثار باستانی و مدیر موزه ملی شهر باردو در تونس به اهمیت نقش زن در حفظ و پاسداشت میراث در موزه ملی باردو پرداخت.
وی افزود: این نقش به تعداد زنان فعال در این موزه مربوط نمیشود، بلکه به نوع فعالیت و مأموریتهای اداری و علمی زنان در این موزه بر میگردد که بخشی از آن به ترمیم و حفظ میراث و همچنین به قیمتگذاری آثار تاریخی قدیمی موجود در موزه مربوط میشود.
این پژوهشگر تأکید کرد: موزه باردو، از مهمترین موزههای آثار باستانی تونس و جهان به شمار میرود، ضمن اینکه ساختمانی که این موزه در آن ایجاد شده، خود یک بنای تاریخی است که حکومت تونس آن را به عنوان یک مؤسسه تاریخی به ثبت رسانده است.
مدیر موزه ملی باردو بیان کرد: بیشتر بخشهای این موزه از جمله بخش ماقبل تاریخ، بخش مرتبط به تمدن روم باستان و تمدن مسیحی و روم شرقی و بخش تمدن اسلامی توسط گروهی از زنان با توجه به تخصص های علمی و دانشگاهی که دارند، اداره میشود، ضمن اینکه هر یک از بخشهای حفظ و مرمت موزائیکهای قدیمی در این موزه، تحت نظارت بانوان به فعالیت مشغول هستند.
در ادامه، خانم لیلا اسدی، قاضی اداره کل حقوقی قوه قضائیه و عضو هیأت مدیره انجمن فقه و قانون خانواده ایران، به ارائه بحث خود با موضوع تحول در قوانین و مقررات ایران در تشکیل دادگاههای تخصصی در حل مسائل و دعاوی خانوادهها پرداخت.
خانم فاتن بوسته، قاضی و پژوهشگر حقوقی تونس از نقش زن ایرانی در حوزه دادگستری به ویژه در امر مربوط به مراکز مشورتی و شرط تأهل برای بانوانی که مدیریت این مراکز را بر عهده دارند، تمجید کرد و آن را در پروندههای مربوط به زنان مهم دانست.
خانم فاتن بوسته اظهار کرد: زنان در تونس از حقوق زیادی برخوردار است که تحول چشمگیری در سطح کشورهای عربی به شمار میرود و حتی از بارزترین کشورهایی است که در زمینه اجرا و تعهد به این قوانین در حوزه قضائی در تونس، جزء پیشگامان است و البته با وجود همه این قوانینی که به نفع زن به تصویب رسیده است، اما نمیتوانیم شرایطی که زن تونسی در آن به سر میبرد را نادیده بگیریم، چرا که این قوانین، صرف فریادها و نداهایی است که از نقص در اجرا و پیاده سازی برخوردار است.
انقلاب اسلامی و نقش آن در احیای حقوق زن در خانواده
حجتالاسلام والمسلمین فرج الله هدایتنیا، عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه به موضوع انقلاب اسلامی و نقش آن در احیای حقوق زن در خانواده پرداخت.
وی تأکید کرد: آنچه که این نشست را برجسته ساخته است، ویژگی علمی آن در روایت مهمترین دستاوردهایی است که هر یک از دو کشور در حوزه قانون و قانونگذاری در رابطه با زن و شرایطی که در آن به سر میبرد، محقق ساخته است و هرچند که تفاوتهای زیادی میان دو کشور در حوزههای فرهنگی، تاریخی و روششناسی علمی وجود دارد، اما این امر مانع از وجود اشتراکات ریشهای میان دو طرف در مسئله حفظ حقوق زن و دستاوردهایی که توانست در طول سالیان دراز محقق سازد، نشد.

خانم نجلاء العلانی، مدیر مرکز پژوهشها، مطالعات، مستند سازی و رسانه زن "کریدیف" به شرح مهمترین دستاوردهایی پرداخت که زن تونسی در راستای تضمین حقوق خود در تمامی سطوح رقم زد که از مهمترین آنها، طرح مهمترین پایههای تحقق هدایت اجتماعی که در واقع، برنامهای است که به دنبال برابری بین دو زن و مرد است.
سجاد صفری، رییس دادگاه خانواده تهران و عضو هیأت مدیره انجمن علمی فقه و حقوق خانواده، به موضوع تحول رویه قضائی بعد از انقلاب اسلامی ایران پیرامون حقوق زنان در خانواده پرداخت.
خانم لیلا فلاحتی، عضو هیأت علمی مؤسسه مطالعات فرهنگی اجتماعی و مدیر کل امور بینالملل معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری در سخنانی به مهمترین آمارهایی که زن ایرانی موفق شد تا در تمامی حوزهها آن را محقق سازد از جمله افزایش سطح تحصیلی زنان در برابر کاهش سطح بیسوادی اشاره کرد.
خانم ذهبیه الفاهم، سخنران دیگر این نشست علمی بود که درباره سیاست کیفری مقابله با خشونت علیه زن در تونس به ایراد سخن پرداخت و خانم بشری خالد، پژوهشگر و فعال مدنی تونسی در موضوع تعدد قوانین مربوط به زنان و چالشهای اجرای آن در این کشور نکاتی را ارایه کرد.
انتهای پیام/ص